Joomla tabanlı web siteleri için de SEO önemlidir. Web sitelerinin daha iyi performans sağlamasını önemseyen web tasarımcıları, joomlanın yerleşik SEO ayarlarına ek olarak başka uygulamalar da kullanmayı tercih etmektedir. Joomla için geliştirilmiş birçok SEO uygulaması vardır. Bunlardan biri de sh404SEF adlı bileşendir.  Bileşeni Weeblr sitesinden satın alarak kullanabilirsiniz. Bileşenin Türkçe dil desteği de vardır 

SH404SEF TEMEL AYARLARI VE UYARILAR

  1. Sh404SEF'i herhangi bir siteye yükleyebileceğinizi unutmayın. Ancak, "URL İyileştirmeyi" etkinleştirdiğinizde, sitenizdeki URL'ler değişecektir. Bu, daha önce arama motorları tarafından dizine eklenmiş veya kullanıcılar tarafından yer imlerine eklenmiş bağlantılar için 404 hataları alabileceğiniz anlamına gelir. Bu tür bağlantılarınız varsa, Joomla SEF'den sh404SEF'e 301 yönlendirmesinin etkinleştirildiğinden emin olun. (yapılandırmanın gelişmiş sekmesi altında varsayılan olarak açık olmalıdır)

Alternatif olarak, web sunucusu yapılandırmanızı kullanarak veya bu hataları önlemek için sh404SEF aracılığıyla bu sayfalar için uygun 301 yönlendirmeleri ayarlamanız gerekir.

  1. Sitenizin bir test kopyası üzerinde kurulum yapmanızı kesinlikle öneririz. Her şey test edildikten sonra gerçek kullanıma geçebilirsiniz.
  1. Sh404SEF'i web sitenizden kaldırmak isterseniz, bu aynı zamanda joomla yükleyici kullanılarak yapılır. Varsayılan olarak, sh404SEF'i kaldırmanın aslında tüm veritabanı tablolarını ve bir dizi yapılandırma yedekleme dosyasını (/media/sh404sef klasöründe) geride bırakacağını unutmayın. Eğer yanlışlıkla sh404SEF'i kaldırırsanız, bu süreçte sitenizi bozarsanız, sh404SEF'i basitçe ve hemen tekrar yükleyebilirsiniz. Kurulumun ardından tüm veriler ve tüm ayarlar kurtarılacak ve siteniz yeniden çalışmaya başlayacaktır.
  1. Sh404SEF'in parçalarını tek tek kaldırmayın: sh404SEF, bir bileşenden ve birden çok eklentiden oluşur. Adında 'sh404SEF' bulunan diğer eklentileri değil, her zaman ve yalnızca sh404SEF bileşenini kaldırmalısınız.
  1. Kaldırmaya çalışmadan önce hiçbir sh404SEF eklentisini devre dışı bırakmayın. Tüm sh404SEF eklentileri kaldırılmadan önce etkinleştirilmelidir, aksi takdirde sitenizde ölümcül hatalar olabilir.
  1. sh404SEF ayrıca shLib ve/veya wbLib eklentilerini kullanır. shLib/wbLib, özellikle sh404SEF ve Josetta olmak üzere eklentilerimiz tarafından paylaşılan ortak programların kütüphaneleridir.

ShLib veya wbLib eklentilerini asla kendi başınıza kaldırmamalısınız. Bunları kullanan eklentiler, başka hiçbir eklentinin onlara ihtiyaç duymadığını görürlerse bunu yapacaktır. ShLib veya wbLib'i kendiniz kaldırırsanız sitenizi büyük olasılıkla bozacaktır.

SH404SEF'İ ETKİNLEŞTİRMEDEN ÖNCE JOOMLA AYARLARI

  1. JOOMLA SEF URL'LERİ ETKİNLEŞTİRMEK

sh404SEF, joomla varsayılan SEF URL sistemini genişletir, bu nedenle ilk adım, joomla SEF URL'lerini etkinleştirmek ve sh404SEF'i açmaya çalışmadan önce bunların düzgün çalışmasını sağlamaktır.

SEF URL'lerinin Etkinleştirilmesi Şunları İçerir:

  • Web sunucunuzu ayarlamak.
  • Joomla yapılandırmasında SEF URL'lerini etkinleştirmek.
  • Sunucunuzun URL Yeniden Yazmayı (URL Rewriting) kullanıp kullanmayacağını seçmek.

Bu süreç, joomla sitesi belgeler sayfasında  yeterince açıklanmıştır.

  1. İSTEĞE BAĞLI: SONEK EKLEMEK

Joomla standart SEF URL'leri sistemi, site URL'lerinize bir sonek eklemenize izin verir. Sonek html'dir ve değiştirilemez. Bu seçenek varsayılan olarak devre dışıdır, ancak örneğin mevcut URL'lerle uyumluluğu korumak için etkinleştirebilirsiniz. Sonek ekle seçeneğini etkinleştirmek için aşağıdaki adımları izleyin: Sistem> Genel Yapılandırma> Adreslere Son Ek Ekle, seçeneğini etkinleştirin ve kaydedin:

joomla seo

 UYARI:

Joomla SEF yapılandırmasında bir sonek eklemeyi etkinleştirirseniz, aynısını sh404SEF yapılandırmasında da yapmalısınız. Bununla ilgili bilgileri sonraki sayfalarda görebilirsiniz.

SH404SEF BİLEŞENİNİ TAMAMEN KALDIRMA

Varsayılan olarak, sh404SEF'in kaldırılması, aslında tüm veri tabanı tablolarını ve bir dizi yapılandırma yedekleme dosyasını (/media/sh404sef / klasöründe) geride bırakacaktır. Eğer yanlışlıkla sh404SEF'i kaldırırsanız, bu süreçte sitenizi bozarsanız, sh404SEF'i basitçe ve hemen tekrar yükleyebilirsiniz. Kurulumun ardından tüm veriler ve tüm ayarlar kurtarılacak ve siteniz yeniden çalışmaya başlayacaktır.

Tüm veri tabanı tabloları ve yapılandırma yedekleme dosyaları dahil olmak üzere sh404SEF'i tamamen kaldırmak isterseniz, sh404SEF'e bunu yapması için şu işlemleri yapmalısınız:

  1. Menüyü kullanarak yönetim paneline gidin: Bileşenler > sh404SEF > Yönetim Paneli
  2. Yapılandırma düğmesine tıklayın.
  3. "Yapılandırma Yönetimi" bölümüne ulaşın.
  4. Silmek istediğiniz veri türleri için "Hayır" ı seçin.

uninstall

Bileşenle ilgili saklanan tüm ayarlar kaldırmak için  /media/sh404sef  dizinin içindekileri silin.

                                         EDL YAPILANDIRMASI

sh404SEF, joomla standart EDL özelliğini kullanarak arka yüzün çeşitli sayfalarına erişimi açmanıza / kısıtlamanıza izin verir. Temel olarak, arka yüzde sh404SEF'i oluşturan ayrı sayfaların her birine erişime izin verebilir / kısıtlayabilir, ayrıca bileşen yapılandırmasına erişimi kontrol edebilirsiniz.

Joomla ve sh404SEF iç işleyişini bilmeyen kullanıcılara sh404SEF yapılandırmasına erişimin açılmasını önermiyoruz. Ancak, düzenli site yöneticisine doğrudan görüntüleme olanağı sağlamak, örneğin Analytics verileri için çok kullanışlı olabilir.

SH404SEF TEMEL AYARLARI

1-İSTEĞE BAĞLI: SON EK EKLEMEK

Joomla SEF URL yapılandırmanıza bir "html" soneki eklemeyi seçtiyseniz, (Adreslere Son Ek Ekle seçeneğini etkin hale getirdiyseniz) aynısını sh404SEF'de de yapmalısınız. Sh404SEF arka yüz sayfalarında Yapılandırma düğmesine tıklayın,  yapılandırma açılır penceresi açılacaktır. Burada “Dosya Son Eki” alanını bulun.

sonek

Dosya Soneki alanına ".html" girin (başında "." ile), ardından kaydet ve kapat düğmesine basın.

UYARI:

Sh404SEF teorik olarak "html" dışında "htm" veya hatta "php" gibi diğer son ekleri işleme kapasitesine sahip olsa da, Joomla'nın kendisi ve diğer eklentilerle en yüksek uyumluluk sağlayacak "html" sonekine bağlı kalmanız önerilir.

Nitekim sitenizdeki mevcut URL'lerle uyumluluğu korumak istemiyorsanız, herhangi birini eklememenizi öneririz. Bir sonek, herhangi bir değer getirmeden URL uzunluğunu artırır.

2-SH404SEF'İ ETKİNLEŞTİRMEK

Sh404SEF'i etkinleştirmek için yapılması gereken birkaç ayarın görüntüsü aşağıdadır:

 

quick start

a - URL İyileştirmeyi Evet olarak ayarlayın.

Bu, joomla genel yapılandırmada SEF URL'lerini etkinleştirdiğinizde seçtiğinizle eşleşmelidir.

b - Kaydet düğmesine tıklayın.

UYARI:

Kaydet düğmesini tıklar tıklamaz, sitenizin ön yüzündeki URL'ler sh404SEF tarafından değiştirilecektir. Sayfalarınızdan bazıları arama motorları tarafından zaten dizine eklenmişse veya geçmiş ziyaretçiler tarafından yer imlerine eklenmişse, bir yeniden yönlendirme stratejisi oluşturmanız gerekir.

URL'leri değiştirmenin birkaç yolu vardır. Çoğu zaman, eski URL'leri yenilerine yönlendirme denenir. Bunun için aşağıdaki seçenekler kullanılabilir:

  • .htaccess dosyanızı (veya web sunucunuz için benzerini) kullanabilirsiniz.
  • sh404SEF otomatik yönlendirme özelliğini kullanabilirsiniz.
  • sh404SEF'in el ile oluşturulmuş kod adları kullanabilirsiniz.

     

En basit seçenek, Joomla SEF'den sh404SEF'e 301 yönlendirmesinin etkinleştirildiğinden emin olmaktır (varsayılan olarak, sh404SEF Yapılandırması Gelişmiş sekmesi altında etkinleştirilmelidir). Bu, sh404SEF'in eski Joomla SEF URL'lerini sh404SEF eşdeğerlerine yönlendirmesine neden olacaktır.

Otomatik yeniden yönlendirme özelliği tarafından düzgün bir şekilde ele alınamayacak özel durumlar için el ile takma adlar oluşturabilirsiniz.

Başka bir seçenek de herhangi bir yeniden yönlendirme yapmamak, bunun yerine kanonik etiketler oluşturmak için sh404SEF kullanmaktır.

Yönlendirme istemiyorsanız, bazı URL'leri el ile özelleştirerek eskileri ile aynı hale gelmelerini sağlayabilirsiniz.

Son olarak, 404 sayfayı sitedeki mevcut en yakın URL'ye otomatik olarak yeniden yönlendirmeyi deneyecek olan sh404SEF 404 otomatik yönlendirme özelliğini etkinleştirebilirsiniz.

Sh404SEF'teki güvenlik dışındaki tüm özellikler, URL iyileştirmenin etkinleştirilmesini gerektirir. Sitenizde onunla veya onsuz neler olduğunu test etmek veya karşılaştırmak istediğinizde devre dışı bırakmak için kullanabileceğiniz genel bir Açma / Kapama anahtarıdır.

sh404SEF, önceki sayfada sözü edilen joomla URL Yeniden Yazmayı kullan ayarına uyacaktır.

3-İSTEĞE BAĞLI: GÜVENLİK ÖZELLİKLERİNİ ETKİNLEŞTİRMEK

Bu, yukarıdaki ekran görüntüsündeki ayarlardan biridir. Güvenlik işlevleri, basit bir güvenlik duvarı, istenmeyen posta koruması, yoğun tekrarı önleme ve daha fazlasını içerir.

4-İSTEĞE BAĞLI: UZAKTAN YAPILANDIRMAYI ETKİNLEŞTİRMEK

Yukarıdaki ekran görüntüsünde de görülebilen bu ayar, sh404SEF'in genel teknik yapılandırmayla sh404SEF sunucusundan bir yapılandırma dosyası yüklenmesini sağlayacaktır. Bu şekilde, bazı yapılandırma seçeneklerini yeni bir sürüm yayınlamadan (ve sizin onu kurmanıza gerek kalmadan) güncelleme işlemi gerçekleşir.

Bu uzaktan yapılandırmanın kapsadığı bilgiler, örneğin güncelleme sunucusunun adresi, yaygın Adwords veya Analytics izleme değişkenlerinin listesi, güncel arama motorları botları kullanıcı aracısı dizeleri veya mobil kullanıcı aracı dizeleridir.

Etkinleştirildiğinde, uzaktan yapılandırma en fazla saatte bir alınır. Uzaktan yapılandırma dosyası şu adreste bulunur:  Uzaktan Yapılandırma Dosyası

                             EK YAPILANDIRMA SEÇENEKLERİ

Bazı özelleşmiş veya daha az kullanılan yapılandırma seçenekleri ana yapılandırma açılır penceresine dahil edilmemiştir. Sh404SEF birçok özellik için eklentilere dayandığından, bu eklentilerin bazılarının kendi ayarları vardır ve bu ayarlara her zamanki joomla yolu ile Eklentiler > Uyumlu Ekler yöneticisi kullanılarak erişilebilir.  Buradan istenen eklenti bulunur ve eklentinin ayarlarına erişilir.

Joomla eklenti yöneticisinde, sh dizesini arayın. Bu, sh404SEF ile ilgili tüm eklentileri gösterecektir (ve muhtemelen sitenize ne yüklediğinize bağlı olarak birkaç tane daha).

1-Sosyal Düğmeler Eklentisi

Bu, düğmelerin sosyal ağlarda paylaşım gerçekleştirmesini sağladığı için en sık yapılandırmak isteyeceğiniz eklentidir. Sosyal düğmeler eklentisi hakkında ayrıntılı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

2-Benzer URL'ler Eklentisi

Bu eklenti, mantıklı varsayılanları kullandığı için muhtemelen fazla yapılandırma gerektirmeyecektir. Belirli bir URL'ye benzer URL'leri bulmayı yönetir ve gelişmiş 404 hata sayfası tarafından kullanılır. Bu eklenti hakkında ayrıntılı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

3-Çevrimdışı Kod Eklentisi

Çevrimdışı kod eklentisi, önce her durumda gerçek bir 503 https durum kodunun döndürüldüğünden emin olarak Joomla varsayılan çevrimdışı modunda iyileştirilir. Ayrıca şunları sağlar:

  • Yönetici oturum açma işlemini isteğe bağlı hale getirme (daha güvenli)
  • Yapılandırılabilir bir yeniden deneme gecikmesi ekleme

4-shLib Eklentisi

Bu eklenti, paylaşılan bir programlama kitaplığıdır. Birkaç eklenti (sh404SEF ve Josetta) tarafından paylaşılan temel kod parçasını içerir. Sh404SEF yerleşik günlükleme özelliklerini etkinleştirmek / devre dışı bırakmak istiyorsanız buna erişmeniz gerekebilir. Bu, sitenizdeki sorunları gidermek için yararlı olabilir. Ayrıca, sh404SEF'in kullandığı SEF URL'lerinin daha olağan disk dosyası önbelleğe alma yerine bunu kullanmak istemeniz durumunda, paylaşılan bellek önbelleğe alma bağlantı ayrıntılarını kurabileceğiniz yerdir.

ADIM ADIM SH404SEF UYGULAMASINI KULLANIMA HAZIRLAMAK

  1. Joomla Genel Yapılandırma’da “Adreslere Son Ek Ekle” seçeneğini etkin yapın. (İsteğe Bağlı)
  1. URL ‎‎Yeniden Yazma‎‎ ayarı için .htaccess dosyasına aşağıdaki kodu ekleyin. Yolu sunucunuza göre düzenlemeyi unutmayın.

<Directory "/home/user/public_html">

  AllowOverride All

</Directory>

Bu kod için sunucu ayarları mutlaka kontrol edilmelidir. Sunucuda yeniden yazma ayarları uygun değilse bu kodun eklenmesi, web sitesinin açılmamasına yol açabilir.

  1. SH404SEF Yapılandırma bölümünde Dosya Son Eki kutusuna .html yazın ve kaydet düğmesine basın. Joomla Genel Yapılandırma’da “Adreslere Son Ek Ekle” seçeneği etkin ise veya etkinleştirmek istiyorsanız bu işlemi uygulayın.
  1. Siteniz çok dilli ise uyumlu eklerden Sistem - Dil Süzgeci eklentisini etkin hale getirin.
  1. Google Analytics hizmetini kullanmak istiyorsanız sh404SEF Yapılandırması/Analytics sekmesinden yetkilendirme işlemini yapın.
  1. Sh404SEF Yapılandırması/Analytics sekmesinde Rapor Görüntülensin seçeneğini “Evet” yapın.
  1. Sh404SEF Yapılandırması/Analytics sekmesinde “Gruplar İçin Etkin Olmasın” kutusunda “Super User” seçin. Burada farklı kullanıcılar belirleyebilirsiniz.
  1. Spam engelleme servisi kullanılacaksa, sh404SEF Yapılandırması/Güvenlik sekmesinde Project Honey Pot servisi ayarlarını yapın.
  1. Sh404SEF Yapılandırması/ Gelişmiş Bileşen Yapılandırması sekmesinde “JOOMLA SEF'ten Sh404SEF'e 301 Yönlendirme” seçeneğini “Evet” yapın.
  1. Sh404SEF Yapılandırması/Hata Sayfası sekmesinde “404'leri Otomatik Yeniden Yönlendirme Denensin” seçeneğini “Evet” yapın.
  1. Kısa URL oluşturmak istiyorsanız sh404SEF Yapılandırması/shURL sekmesinde “shURL Etkin” seçeneğini “Evet” yapın. Bu seçenekle ilgili önemli uyarıyı dikkate alın. İlk kurulumda “shURL Etkin” seçeneği aktif haldedir. Bu seçeneği kontrol edin.

shurl12. Sh404SEF Yapılandırması/Bileşenler sekmesinde Joomla ve Contacts öğeleri için gerekli ayarları gözden geçirin. Başlık takma adı gösterme, kategori adı gösterme, kategori takma adı gösterme vb. ayarları SH404SEF BİLEŞENİNİ ETKİNLEŞTİRMEDEN ÖNCE belirleyin.

 

extenson

13. SH404SEF BİLEŞENİNİ ETKİNLEŞTİRİN. Bunun için sh404SEF Yönetim Paneli “Hızlı Başlangıç” sekmesindeki “URL İyileştirme Etkin Olsun” ve “Güvenlik İşlevleri Etkin Olsun” seçeneklerini “Evet” yapıp kaydedin. Aynı sekmedeki “Uzaktan Yapılandırma Etkin Olsun” seçeneği isteğe bağlıdır. Bu özelliğin etkin olması önerilmektedir.

14. SH404SEF Yapılandırması/Bileşene Göre ayarlarını denetleyin.

15. Site çevrim dışı iken ayarlanan resim görüntülenmiyorsa "sh404sef - Offline Code Plugin" eklentisini devre dışı bırakın.

extenson

 

sh404sef