Nic.tr Alan Adlarınızı Başka Kayıt Kuruluşuna Aktarmak

Nic.tr kayıt kuruluşunda kayıtlı tr uzantılı bazı alan adlarının belirli bir süre içinde başka kayıt kuruluşlarına taşınması gerekmektedir.  Nic.tr’deki alan adlarının 23 Mart 2020 tarihine kadar başka kayıt kuruluşlarına aktarılması istenmektedir. Aktarma işi için ODTÜ Geliştirme Vakfı Bilgi Teknolojileri A.Ş  tarafından kurulan METUnic kayıt kuruluşu  (https://metunic.com.tr/) önerilmektedir.

ODTÜ 21 Aralık 2018 tarihinde imzaladığı sözleşme ile ".tr" Kayıt Otoritesi yetkisini, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)'na devretmiştir. Sözleşme gereği, 2020 Ağustos ayında Nic.TR sisteminin kapatılması ve .tr Ağ Bilgi Sistemi'nin (TRABİS) faaliyete geçmesi öngörülmektedir. İnternet Alan Adları Tebliği'nin Geçici 4. maddesi gereğince TRABİS, BTK tarafından ilan edilmesinden sonra

faaliyete geçecektir. İnternet Alan Adları Yönetmeliği'nin Geçici 1. maddesinin altıncı ve yedinci fıkralarına göre ise TRABİS faaliyete geçtiğinde Nic.TR'de kayıtlı olan tüm alan adları sahiplerinin bir kayıt kuruluşunu seçmeleri, herhangi bir kayıt kuruluşu bulunmaması durumunda ise söz konusu alan adlarına ilişkin işlemlerin doğrudan TRABİS vasıtasıyla yürütülmesi gerekmektedir. YENİ KAYIT KURULUŞU: ODTÜ GELİŞTİRME VAKFI BİLGİ TEKNOLOJİLERİ A.Ş. (Metunic) ODTÜ / Nic.TR ".tr" Alan Adları Yönetimi yetkisini BTK'ya devretmekle birlikte, 20 yıldan fazla süredir yürütmekte olduğu Kayıt Operatörü işlevini TRABİS faaliyete geçene kadar sürdürecektir. Bu amaçla yine ODTÜ şemsiyesi altında ve %100 ODTÜ Geliştirme Vakfı (ODTÜ-GV) sahipliğinde, ODTÜ GV BİLGİ TEKNOLOJİLERİ A.Ş. (METUnic) kurulmuştur. İnternet Alan Adları Yönetmeliği'nin 14'üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi gereğince BTK tarafından kayıt kuruluşları belirlenecektir. METUnic, bu kapsamda TRABİS'in faaliyete başlaması ile birlikte ilgili mevzuata uyumlu bir şekilde hizmet verecektir. ALAN ADINI AKTARMA İŞLEMİ NASIL YAPILACAK? Yeni düzenlemeye göre tr uzantılı alan adına sahip olan kullanıcılar Nic.tr’de kayıtlı olan alan adlarını METUnic kayıt kuruluşu ya da başka bir kayıt kuruluşuna aktarabilirler. Alan adlarınızı Nic.tr’den METUnic kayıt kuruluşuna aktarmak için aşağıdaki işlemleri yapmalısınız.

1- Öncelikle https://metunic.com.tr/ adresini kullanarak yeni bir hesap oluşturun. Burada hesap oluştururken telefon ve e-posta adresi olarak Nic.tr’de kullandığınız bilgileri kullanmanız daha doğru olur. Herhangi bir sorunla karşılaşırsanız canlı destek hizmetinden yararlanabilirsiniz.

2- https://www.nic.tr/ adresine mevcut bilgilerinizle giriş yapın ve resimdeki gösterilen işlemleri yapmaya çalışın.

3- Nic.tr de ödemesini yaptığınız alan adlarınızı METUnic’ e aktardığınız taktirde nic.tr deki yenileme tarihine kadar ücretsiz olarak kullanmaya devam edebilirsiniz.

4- Nic.tr’deki alan adlarının 23 Mart 2020 tarihine kadar başka kayıt kuruluşlarına aktarılması istenmektedir.

comment

YORUM YAPIN

1000 karakter kaldı.